Jesteś wForum / Sprawy lokalne / Zebrania wiejskie 2012
Zebrania wiejskie 2012
Czy coś wiadomo w jakich terminach planowane są coroczne zebrania wiejskie w gminie Dopiewo? W roku poprzednim zebrania sołeckie odbywały się na przełomie stycznia i lutego. W gminach Komorniki i Tarnowo Podgórne spotkania już się odbywają.
Mam nadzieję, że ostatni natłok negatywnych informacji o gminie Dopiewo w prasie i internecie nie będzie przyczyną unikania bezpośredniej rozmowy wójta gminy Dopiewo z mieszkańcami sołectw.
Jakie tematy powinny być poruszone w tym roku? Zapewne każdy mieszkaniec danego sołectwa ma swoje uwagi lub propozycje. Poniżej tematy podstawowe dla każdego sołectwa:
- sprawozdanie rady sołeckiej i sołtysa
- podsumowanie planów i założeń za rok 2011
- plan inwestycji i remontów na rok 2012 założonych w budżecie gminy
- wnioski i dalsze propozycje w sprawie zmian w komunikacji publicznej
- podłączenia do nowo budowanej kanalizacji
- kwestia dyskusyjnych darowizn pobieranych przez gminę w ramach przyłączy wodnych i kanalizacyjnych
- nowe stawki podatków od nieruchomości, nowe stawki opłat za wodę i ścieki
- co się zmieni w sprawie odpadów komunalnych w świetle nowych rozwiązań prawnych
Dla sołectw Dąbrówka i Palędzie z pewnością tematem nr 1 będzie kwestia otwarcia nowej szkoły podstawowej, a w związku z tym terminy rekrutacji uczniów itd.
- Zaloguj się lub utwórz konto, by dodać swój komentarz

Z informacji uzyskanych od Pani Sołtys z Palędzia wynika, że zebrania wiejskie będą odbywać dopiero w kwietniu. Nie wiem czemu to ma służyć ale taka jest podobno decyzja najjaśniejszej władzy.
Kwiecień? Czyli po 4 czy 5 miesiącach od uchwalenia budżetu na 2012 nasza władza łaskawie spotka się z mieszkańcami? Rozumiem, że wcześniej nie będzie nic ciekawego do przekazania. Albo być może do kwietnia przeładowany nawałem pracy dział promocji zmontuje jakiś festyn ku pokrzepieniu serc...
Dopiero kwiecień bo pewnie sprawy MOŻE się wyjaśnia np. kanalizacja na Pocztowej...
(oficjalna nazwa) zależnie od przyjętych rozwiązań zwoływane może być przez sołtysa, radę sołecką lub organy samorządu gminnego (radę gminy, wójta), a także na wniosek określonej liczby mieszkańców.
Jeśli komuś się spieszy – nie ma problemu*
W Więckowicach – 30 marca b.r.
*) patrz wyżej
PS.
i to jest władza, czy najjaśniejsza… tego nie wiem.
jakby ukazało się zestawienie z datami takich spotkań. Albo by przynajmniej zainteresowane miejscowości dały mi znać o takich spotkaniach, bo jednak uważam swoją obecność za stostowną, jeśli chodzi o obgadywanie spraw transportu zbiorowego.
Zebranie Wiejskie w Palędziu z udziałem przedstawicieli władz gminnych odbędzie się w poniedziałek przedświąteczny, 2 kwietnia 2012 r. o godz. 18.00.
OK to wiemy coś konkretnego na temat Palędzia.
A jak pozostałe sołectwa?
Terminy spotkań sołeckich dostępne na stronie: Zebrania wiejskie w gminie Dopiewo - marzec/kwiecień 2012